Gør dine tarmbakterier dig tyk ?

Det er uretfærdigt, men nogle af os skal nærmest bare se på en julekage, og så tager vi dens vægt på i guld, mens andre kan spise i et væk uden at vægten ændrer sig synderligt. Noget af forklaringen på det kan meget vel hænge sammen med den sammensætning af tarmbakterier, der huserer i vores tarm.
Det skriver Det Natur - og Biovidenskabelige Fakultet fra Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
Den nye forskning er et skridt på vejen til at forstå, hvorfor nogle tager mere på end andre, selvom de spiser det samme.
Det viser et nyt studie lavet på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
Forskerne har undersøgt energiindholdet i 85 danskeres afføring for at fastslå, hvor effektive deres tarmbakterier er til at trække næring ud af maden. Samtidig har forskerne kortlagt hver deltagers sammensætning af tarmbakterier.
Resultatet viser, at omkring 40 procent af deltagerne hører til en gruppe, som gennemsnitlig trak mere næring ud af maden sammenlignet med de øvrige 60 procent. Samtidig så forskerne, at den gruppe af deltagere, der trak mest næring ud af maden, også gennemsnitlig vejede 10 procent mere svarende til ni kilo.
- Vi har måske fundet en nøgle til at forstå, hvorfor nogle tager mere på end andre, selvom de ikke spiser hverken mere eller anderledes. Men det skal undersøges nærmere, siger lektor Henrik Roager fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
Kan øge risikoen for overvægt
Resultaterne peger altså på, at overvægt ikke kun behøver hænge sammen med, hvor sundt man spiser, og hvor meget man motionerer, men måske også har noget at gøre med, hvilken sammensætning af bakterier man har i tarmen.
Forskerne inddelte deltagerne i tre grupper på baggrund af deres sammensætning af bakterier. Den sammensætning af tarmbakterier, der er særlig effektiv til at trække næring ud af maden, kaldet B-typen (domineret af Bacteroides bakterier) blev observeret i 40 procent af deltagerne.
Efter dette studie formoder forskerne derfor, at en del af befolkningen kan have den ulempe, at deres tarmbakterier netop er lidt for gode til at trække næring ud af maden. For dermed sørger tarmbakterierne for, at deres kroppe får adgang til flere kalorier i den samme mængde mad.
Er du interesseret i at læse hele rapporten så finder du den her: https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-022-01418-5
Derfor har jeg skabt LBF programmet -der er sammensat så det får balanceret tarmbakterierne. Jeg er super begejstret for at dette forskningepprogjekt nu beviser det som
“vi alternative” har talt om i flere år.
Highfive til videnskaben og til vores tarmbakterier.
Forresten skal du med på MITO faste til januar ?
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller opret dig som bruger for at skrive en kommentar