Kender du artiskok?

Design uden navn-30

Artiskok indeholder kun få kalorier og er samtidig en kilde til proteiner, som er byggesten til dine muskler og væv, og som gør dig mæt.

Artiskok har et højt indhold af vitaminer og mineraler- men den indeholder også ret meget kalium. Så er du på kaliumfattig diæt ( ved diabetes og nyresygdomme) så skal du være varsom med den.

Men artiskokken kan så meget andet end at være en super lækker spise.

Den er en smuk tidsel når den står i naturen, men når det ligger i super markedet forvandler den sig til en virkelig sund og lækker grøntsag…

Fordele ved artiskok

Artiskokken er en medicinsk plante, som vi burde spise dagligt, når den er i sæson. bord. Nogle mennesker, som ikke ved hvordan man skal tilberede dem, undgår dem og går glip af deres muligheder og fordele. Det er en skam, fordi artiskokker er tilgængelige i hele verden og tilbyder et væld af sundhedsmæssige fordele.

Den er sund for leveren

Artiskokker sætter leverens genopbygningshastighed op og hjælper med til at regenerere dette vitale organ. Ikke alene gendannes de syge celler, men den fremmer også produktionen af galde. De er fantastiske til at behandle sygdomme som leverbetændelse, cirrhose eller dårlig leverfunktion. Du kan få artiskok te som er virkelig gode til en rense og vedligeholde din lever.

Den er god ved vægttab

Artiskokker er fremragende til at hjælpe med   fedtforbrænding. Deres vanddrivende og rensende egenskaber hjælper os med at detoxe din krop. Drik samme te dagligt som beskrevet for leveren ovenfor. Husk at supplere dette med en sund kost ( her anbefaler jeg LBF programmet)

Den er god for dit hjertes sundhed

Regelmæssigt forbrug af artiskokker renser blodet. De er perfekte til at reducere dårligt kolesterol og triglycerider. Hvad mere er, de kan endda sænke blodsukkeret, hvilket gør dem perfekte til dem med diabetes( hvis du altså ikke har nedsat nyrefunktion)  og så styrker de hjertet.

De giver dig energi

Ved du, hvor mange vitaminer, der er i en artiskok? De er rene skatkamre af A- og B6-vitaminer; de er også fyldt med mineraler som calcium, fosfor, magnesium, kalium, natrium og jern… alle dem, der er nødvendige til at transformere kulhydrater til energi, som din krop kan bruge.

Holder galdeblæren sund

Sommetider fungerer galdeblæren ikke rigtigt, nedsætter   fordøjelsen   og forstærker risikoen for at udvikle galdesten. Til behandling af galdesten tilberedes en te af 5 tørrede artiskokblade. Tilsæt et par dråber citronsaft og drik det efter frokost. Nogle mennesker kombinerer deres te med boldocynara, som forstærker artiskokkens effekt

Nedsætter urinsyreniveauet

Når du lider af virkningerne af højt urinsyreniveau, akkumuleres krystaller i blodet, som kan blokere vener og  arterier og give smerter. Dette affaldsprodukt er opstår af fødevarer med højt purinindhold og forbindelser, der findes i alt kød. Regelmæssigt forbrug af artiskokker, reducerer gradvist urinsyren og problemer i forbindelse med gigt.

Behandler hovedpine

Ifølge nogle eksperter skyldes nogle typer af hovedpine leverproblemer ( vi kender det nok efter en lidt for glad aften i byen )

Når leveren ikke fungerer ordentligt, er fuld af giftstoffer, eller gemmer for meget fedt, oplever vi symptomer på utilpashed sammen med hovedpine.

Her er artiskokker og artiskok te løsningen

Opsummering:

 • Artiskokker er fedtfattige, fiberrige og rige på vitaminer og mineraler, såsom C -vitamin, K -vitamin, folat, fosfor og magnesium. De er også en af de rigeste kilder til antioxidanter.

 • Artiskok reducerer niveauet af "dårligt" kolesterol i blodet.

 • Regelmæssigt forbrug af grøntsagen hjælper med at beskytte leveren mod skader og lindre symptomerne på ikke-alkoholisk fedtleversygdom.

 • Artiskok reducerer højt blodtryk.

 • Artiskok bladekstrakt understøtter fordøjelsessundheden ved at stimulere væksten af gavnlige bakterier i tarmene og lindre symptomer på fordøjelsesbesvær.

 • Artiskok sænker blodsukkeret.

 • Artiskok bladekstrakt lindrer IBS symptomer. Det reducerer muskelspasmer, lindrer betændelse og normaliserer tarmens mikroflora.

 • In vitro- og dyreforsøg har vist, at artiskokekstrakt hjælper med at bekæmpe vækst af kræftceller.

Opskrift

Artiskokker med rørt smør

 • Så mange artiskokker pr person som man kan spise

 • Smør

 • Creme fraiche

 • Citron

Rørt smør
Rør stuetempereret smør med creme fraiche, smag til med salt, peber og måske et par dryp citronsaft eller lidt citronskal.

Stil smøret på køl til artiskokkerne er klar.

Artiskokker
Sæt en stor gryde med vand, citron skåret i skiver og salt i kog. Skær stokken af artiskokkerne og kom derefter artiskokkerne i det kogende vand.

Kog i 20 minutter og tag derefter artiskokkerne op og lad dem dryppe lidt af.

Servering
Server de hele artiskokker ved bordet, hvor det nederste af de skønne blade spises og dyppes i den rørte smør.

Til slut er der i artiskokkens midte en masse ‘hår’ som skal fjernes forsigtigt med en ske. Nedenunder dem er artiskokhjertet, som smager helt fortryllende skønt.

Du kan også bruge denne opskrifter og så i stedet for at spise alle bladene, åbner du artiskokken forsigtigt og med en teske graver du hårene ud ( nogle gang kan de også lige hived ud med fingrene )

Herefter fylder du artiskokken med foreksempel

 • krydrede kogte boghvede

 • ristet krydret fars

 • lidt ost og gratinere

Kun fantasien sætter grænser. Men jeg må indrømme at min favorit er når de lige er hevet op af gryden og med kryddersmør eller krydderolie til

Ofte laver jeg forskellige typer af dip til artiskokker

og så er det bare at huske servietter

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!