K-vitamin hot or not?

Kun få mennesker har et forhold til det, og tænker over om de får nok. 

Vitamin K har fået sit navn K for koagulation (størkning af blodet). 

Mangel på K-vitamin fører til øget blødningstendens  og det vil sige alt fra, at du har let ved at få blå til næseblod og blødning i tandkød/gummer når du børster tænder

K-vitamin findes i naturen i to former: 

Fyllikinon (kaldet K1-vitamin) findes i grønne planter. Fyllikinon er fedtopløseligt og optages i tyndtarmen. Det oplagres i små depoter i leveren. Der ses også depoter i knogle-og fedtvæv. 

Menakinon (kaldet K2-vitamin), som laves af bakterier i tarmen.

Vær opmærksom på, hvis du har cøliaki kan du ofte mangle k vitamin,  da du simpelthen har svært ved at optage  og ikke har nok bakterier til at danne selv. 

Vitaminet er faktisk uhyre vigtigt for både blodets evne til at koagulere, men også til at holde blodkar sunde og smidige.

Det har derfor  en positiv effekt på  for højt blodtryk og andre hjerte/kar lidelser. Det har også  en positiv effekt på  knoglers evne til  at optage og lagre mineraler –  så vi  kan opretholde en stærk knoglestruktur og forebygge knogleskørhed. 

Vi har altid sagt at vi ikke kommer i mangel af K vitamin, men da kroppens evne til at lagre k-vitamin i lever er forbavsende lille og da vi ikke altid får de grønne grøntsager som vi skal, i de rette mængder  – gerne 1 kilo 

Og da særligt K2, dannes af bakterier i tarmen  og rigtigt mange her går  rundt med forkert og for ringe bakterie flora i  tarmen. Så derfor ser man at mange ikke danner den mængde af K vitamin som der nødvendig for at  opretholde de sunde blodkar og de stærke knogler.

Mange mennesker har i deres barndom fået a vide, at de skal drikke deres mælk for at få nok calcium til knoglerne.

Det er også rigtigt at calcium er vigtigt men alene der det ikke nok. Det man  ved er at vi for at få mineralerne og calcium ind i knoglerne, kræver det D vitamin, men D-vitamin er ikke rigtig noget værd alene.

K2-vitamin har nemlig den særlige egenskab, at det tager calcium fra kosten og eksisterende kalkaflejringer i blodkarrene og putter det ind i knoglevævet. Det er noget der sker, så snart man tager K2-vitamin. 

K1 er en mere flygtig K vitamin og er ikke i kroppen helt så længe som K2. Samtidig kræver det for at opretholde det rette niveauer af K vitamin i kroppen af du spiser 1 kg grønne grøntsager dagligt, og har en meget sund tarm. 

Forskere peger på, at det særligt er mangel på K- vitamin der gør at vi har så mange tilfælde af knogleskørhed her hjemme. Men vi ser også en stigning af  hjerte/ kar lidelser og for højt blodtryk. 

Så hvorfor ikke tage et tilskud og få kalken ind i knoglerne,  i stedet for at den er i dine blodårer og gør dem stive!!

Man vil ofte opleve en hurtig effekt af tilskud, men der kan gå op til  2 år før man for alvor kan måle det i knoglerne ved en dexter scanning.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *