sukker
Balanceret sundhed,  uddannelse

Sandheden om sukker

Vidste du at sukker er et af de mest skadelige og vanedannende stoffer, som du kan forbruge, da det er forbundet med forskellige metaboliske sygdomme og i dag findes det i næsten alt, hvad du spiser.

Faktisk bruger den gennemsnitlige dansker 2,5 kilo om måneden. Eller ca 83 gram om dagen. Det maksimale anbefalede er 30 gram om dagen.

En undersøgelse viser at vi er det næststørste land i verden der spiser slik, vi er kun overgået af Finland

Men at undgå sukker er ikke så simpelt.

For det kræver at du springer over alle forarbejdede fødevarer. Her tale vi om alt fra de søde fødevarer som vi alle er klar over, saft, marmelade m.m.

Men har du tænkt over at der også er sukker i krydderier, salatdressing, pizza, pålæg, brød, rugbrød, makrel i tomat ….. og jeg kunne blive ved.

Faktiskt er det sådan at sukker kan have 61 forskellige navne når du finder det i forarbejdede fødevarer.

Det kan hedde: saccharose, majssirup, fruktose, melasse, ahornsirup, glukose, maltose, lactose. Alt der ender på ose og alt der hedder sukker og sirup eller frugtkoncentrat.

Hvad gør sukker så vanedannende?

Når du spiser sukkerholdige fødevarer, stimuleres belønningscentret i din hjerne, kendt som nucleus accumbens. Det er det punkt der har en stor rolle når vi taler afhængighed.

Fordi sukker får dig til at føle dig godt tilpas, spiser du det sandsynligvis ofte.

Når du regelmæssigt bruger for store mængder sukker, bliver din krops dopaminsignaler svagere, og du udvikler tolerance, så du er nødt til at spise mere sukker for at få den samme effekt på belønningsniveauet. Hvilket der til sidst resulterer i sukkerafhængighed.

Dette er grunden til, at producenter bruger så meget sukker, de bruger det til at styre din opførsel. Det vil sige, du køber deres produkt, uden at du bevidst er klar over det.

Der har været mange undersøgelser om den vanedannende effekt af sukker.

Det viser medikamentlignende effekter såsom trang, tolerance, tilbagetrækning, krydssensibilisering, krydstolerance og krydsafhængighed. Samme reaktioner som man ser ved brug af kokain.

Når vi spiser mad der er tilsat sukker har vi her, startet vores afhængighed. Men oven i det krydrer vi det så med alt det slik vi spiser.

Forskere forklarer, vores enorme forbrug af slik og chokolade

Ved det meget mørke vinterhalvår, hvor det manglende sollys gør os mindre aktive og giver os et lavere skud af signalstoffet serotonin, der kan gøre os rastløse, stressede og meget tilbøjelig overfor afhængigheder.

Men forklaringen ligger også i, at vi i Danmark forbinder søde sager med hygge. Ordet hygge er blevet en dansk urkraft, som hele verden også har fået øjnene op for, og det indbefatter en stor og tæt slikskål på bordet fredag, lørdag og søndag.

Ligesom med andre afhængigheder som rygning og alkoholisme, kan det være svært at undgå, at falde tilbage i samme spor, hvis man bare trapper ned for sit forbrug.

En kold tyrker

Det er derfor i størstedelen af tilfældene mere effektivt at tage en kold tyrker og modstå sukker for en stund. Efter bare en uge eller et par dage vil du opleve at din sukkertrang bliver formindsket markant.

Når vi holder os fra sukker formindskes hormonet ”Grehlin”, hvilket er det hormon, der er med til at gøre os lækkersultne. Er vi uden sukker i en periode, vil hormonet mindskes og det vil gøre os mindre sukkerafhængige.

Vigtigt med regelmæssig motion

Sukker får kroppen til at udskille hormoner som endorfiner og dopamin, hvilket begge er afhængighedsstoffer, som giver os glæde.

Men de samme stoffer findes også i motion, og du vil derfor opleve, at du med regelmæssig træning vil blive tilfredsstillet på samme måde, som hvis du spiste sukker.

Forsøg at stabilisere dit blodsukker

Hvis du intet sukker får, vil din krop automatisk skrige efter fedt og sukkerstoffer, da dette er med til at give dig energi i løbet af en dag.

Det er derfor en god ide at sørge for, at indtage det sunde fedt som du blandt andet finder i nødder og avocadoer og sunde olier.

Ydermere er det vigtigt, at du ikke springer måltider over, men i stedet spiser lidt, men godt hver 3 time.
På den måde undgår du også, at dit energiniveau bliver alt for svingende.

Ønsker du at vide mere om den balancerede livsstil og få styr på dit blodsukker, dine hormoner som ghrelin og leptin, samt opleve effekten af dopamin og endorfiner på den sunde måde.

så er den noget at det du lærer på Health and Lifestyle  Coach uddannelsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.