D-vitamin
Balanceret sundhed

D-vitamin beskytter kroppen

Solen kan skabe det, og fede fisk har det i sig. Men vi får alt, alt for lidt.

D-vitamin er en mangelvare for mange mennesker på den nordlige halvkugle. Og det er et problem.

Forskere fra Københavns Universitet, herunder professor Carsten Geisler, har nemlig fundet tungtvejende beviser for, at D-vitamin er helt essentielt for at aktivere immunforsvarets fronttropper, T-cellerne.

Hvad gør D-vitamin?

Under fredelige tilstande svømmer T-celler rundt i blodet i en passiv dvale-tilstand, men så snart en inaktiv T-celle opsnuser en stump af et fremmedlegeme, folder den signalantenner ud for at blive aktiveret.

Forskerne opdagede, at en af de første antenner, T-cellen åbner, er en D-vitamin-receptor, der binder D-vitaminet for derved at tænde et bestemt gen, som vækker T-cellerne.

Hvis ikke D-vitamin findes i blodet, vil T-cellen aldrig komme i omdrejninger.

D-vitamin og immunforsvaret

D-vitaminet virker altså som et slags batteri for T-cellerne og er en forudsætning for, at de kan mobilisere et angreb.

Den erkendelse føjer endnu en brik til, hvordan D-vitamin virker i vores krop. I forvejen er vitaminet også med til at dæmpe immunforsvaret, så det ikke går amok på kroppen, hvilket kan føre til autoimmune sygdomme.

Og så har en nylig undersøgelse fra Michigan State University i USA vist, at vitaminet faktisk øger nogle kræftpatienters levetid.

Men når det nærmest er et vidunder-molekyle, der er involveret i så mange alsidige og livsvigtige funktioner, hvorfor går halvdelen af os så rundt med for lidt D-vitamin i blodet?

Forskere mener, at den mærkbare stigning i D-vitamin-mangel i de seneste årtier delvist kan hænge sammen med de mange advarsler mod Solens stråler.

For meget sol kan give hudkræft, men samtidig tyder meget altså også på, at vi får for lidt sol.

Hvordan får man D-vitamin?

D-vitamin-underskud er dog især et problem om vinteren, for sollys er suverænt den største kilde til D-vitamin.

Om sommeren er 20 minutters ophold i solen, hvor du får sol på overkroppen hver eneste dag. nok til at oplade D-vitamin-depoterne. Dette svarer til en dosis på 250 mikrogram.

For at opnå den mængde fra andre kilder end Solen skal du hver dag indtage 1 kilo laks, 50 glas mælk. Men det er jo ikke realistisk og mælk i de doser er absolut heller ikke sundt.

Hvis du er i tvivl om du kan tåle mælk, eller om du får nok D-vitamin i din kost så kan jeg hjælpe dig men at få klarhed. http://www.livingbyfrost.com/konsultationerne/

Disse fødevarer indeholder D-vitamin:

  • Fede fisk, fx laks, tun og makrel
  • Mælk
  • Ost
  • Æg

Kan man få for meget D-vitamin?

Nogle undersøgelser har vist, at en rask voksen skal have et indtag på over 1000 mikrogram, før det kan give opkastninger, hovedpine eller hjerte-problemer.

Men der er brug for flere undersøgelser, der kan kortlægge mulige bivirkninger ved længere tids indtag. Derfor er myndighederne forsigtige med deres anbefalinger.

Overvægten af beviser for dets gavnlige effekt har dog fået flere forskere til at kræve en højere anbefalet daglig dosis af vitaminet som kosttilskud.

Men måske skal vi værre mere opmærksomme på den generelle mangel på D-vitamin.

“Vi ved endnu ikke, hvad den mest optimale koncentration af D-vitamin i blodet er – altså hvilken mængde der behøves for at beskytte os bedst muligt mod infektioner og sygdomme. Men alle raske voksne bør dog tage et tilskud af D- vitamin for at forebygge sygdomme

Hvad er D-vitamin?

Det er et uanseligt lille molekyle, som i menneskekroppen især dannes, når et kolesterol-molekyle i huden rammes af solstråler.

I sin aktive form fungerer D-vitaminet som et hormon, hvis primære funktion er at tænde og slukke for gener. Forskere har identificeret flere end 2000 gener, som påvirkes af D-vitaminet.

For eksempel stimulerer vitaminet genet p53, som holder kræft nede.

Så husk at få dit daglige D-vitamin

Sidder du nu og tænker at du hellere må igang med d-vitamin så kan du lige her, finde en rigtig god og let optagelig D- vitamin

https://living.nordicvms.com/product-vitamin_d3_1000_iu-1377

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.