helmad
Balanceret sundhed

Jeg så et opslag på nettet…

Jeg faldt over et opslag på nettet, om det at spise hel mad og det med, at vi helst selv skal “fordøje” vores mad.

Det jeg lagde mest mærke til, er at der er mange der er tilhængere af at spise hel mad, hele råvarer og ikke vil spise forarbejdet mad. Men samtidig spiser de alle mulige mærkelig produkter der er veganske eller lavet af kokosmælk, kokossukker, sund chokolade mig her og is mig der….

Jeg er tilhænger af at spise vegansk, både for vores klodes skyld – naturen kan snart ikke bære mere at denne overproduktion, men også for vores egen sundhedsskyld.

Det jeg så bare ikke forstår, er hvorfor skal vegansk mad ligne noget det ikke er ?

Når jeg ser mennesker der slår et slag for hel mad, sund mad og vegansk – så spiser noget der ligner ost eller noget der ligner pølser og kylling, der hopper kæden af for mig.

Det er jo ikke sundt bare fordi det er vegansk.

Vidste du at der er gluten i næsten alle veganske produkter, og at det der ligner ost indeholder forskellige former for modificeret stivelse ( ok det behøver ikke være så galt) men så er der aroma i, der smager af ost og som er fremstillet på en fabrik. Det der ligner ost indholder også kokosolie, der er flere der helst vil undgå olier der er raffinerede og hvor smagen er fjernet, men det er ligepræcis den slags kokosolie de bruger i det der ligner ost.

Så lidt groft sagt er det der ligner ost, stort set kun raffineret kokosolie og tilsætningsstoffer

Er det hel mad ? og er det sundt.

Kigger vi på det der ligner kylling, så er det ligeså galt.

Det er vegansk, men om det er sundt afhænger nok af de øjne der ser på det.

Det der ligner kylling er lavet af ærteprotein, det er faktisk ret godt og kan være sundt. Så langt så godt, men så kommer der lige den vegetabilske bouillon der er lavet af salt, sukker og gær og aroma og så kommer de lige lidt mere sukker i, dette er så bare fermenteret.

Ofte er dette “kylling” lavet i klumper eller hakket, mig bekendt er det lidt svært at få ærter i den form, så her har det gennemgået en eller anden process på en fabrik for at kunne holde den form.

Er det hel mad ? og er det sundt.

og så er der hele den brogede skare af plantemælk.

Indrømmet de smager da godt, og med smag af enten kokos, havre, ris eller mandel..

De bedste af disse plantedrikke er lavet af nødder, frø eller kerner og vand samt en anelse salt. Men kig dig godt for – det er virkelig et broget felt.

Rigtig mange af disse plantedrikke indholder flere forskellige tilsætningsstoffer, sukker, sirup, stivelse etc. så det er med at holde øjnene åbne og kigge sig godt for.

Er det hel mad? og er det sundt

Måske sundt for vores klode

Men jeg tror på, at mad der er så hel som muligt og som ikke har været omkring en fabrik eller er lavet i maskiner – den er sundere for os.

Hvis vi forestiller os, at alt vi spiser og drikker er som kodebeskeder til vores krop, hvad tror du så en gulerod du lige har hevet op af jorden fortæller din krop og hvad tror du en wannabe ost eller kylling fortæller ?

Jeg ved godt hvad jeg vælger – jeg vælger hel mad og mad min krop kan genkende.

Jeg går efter mad jeg selv kan nedbryde og mad min krop har godt af og en sidegevinst ved det er at sukkertrang og trøstespisning eller bare lysten til hele tiden af spise is, kager og desserter  bliver mindre ( uanset om de er sunde eller ej – er de stadig sødet med et sukkerstof  – for kokossukker og hvad der ellers ser på markedet er stadig sukkerstoffer og har en uheldig effekt på vores sundhed)

Vil du inspireres til at lave sund mad og hel mad – der er vegansk, kan du lige nu hente nogle af mine veganske opskrifter.

Hent veganske opskrifter

2 Comments

 • Ulla Perlfors

  Jeg har protese øverst i munden, og dårlige forneden. ..knogleskørhed 26.11.1953 model der bor i sydspanien og ikke veganer.
  Bruger gedeprodukter fisk kylling.
  Men flest grøntssager. Gulerod nødder især mandler duer ikke at tygge.
  Også slidgigt i hænderne kronisk overalt.
  Ved jeg i øjeblikket spiser for at tage på.
  Det er lykkedes m/ gl. Dags dk mad. Insiration der er nemt at tilberede .. På forhånd Tak.

  • livingbyfrost

   Kære Ulla.
   Det ser rigtig godt ud det du allerede spiser. Du kan prøve at supplere med lidt mere protein evt. fra pulver hvis du har svært ved at spise dig til det.
   Et rigtig godt proteinpulver er dette:
   Proteinpulver

   Det er rigtig godt at du spiser dine grøntsager, når du ikke har det så godt med at spise nødder, så spis endelig godt med avokado og gode sunde olivenolier – så du også får de fedtstoffer du har brug for.
   Du kan få opskrifter når du tilmelder dig mit nyhedsbrev eller følger min facebook side. Her deler jeg ofte spændende opskrifter.
   Du finder den her:
   Facebook

   Ellers er du meget velkomme på mit online kursus – hvor alt foregår på nette, så det kan du deltage i selvom du er i Spanien.
   Jeg kommer der ned igen senere på året, men har endnu ikke planlagt en dato
   De bedste hilsner
   Siff

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.